Hagastaden ArtiklarSkolor och utbildning › Sveriges första MOOC:s utgår från KI i Hagastaden

Foto: Gitta WilénFoto: Gitta Wilén

Det är ett mycket stort intresse för Karolinska Institutets två första MOOC:s – massive open online courses. Vid starten av kurserna, den 9 september, var totalt över 50 000 deltagare anmälda till de båda kurserna. Universitetet kommer under hösten att få nya kursdeltagare som världen över dagligen ska ta del av lärarnas spetskompetens. 

Trots dagens kursstart står anmälan fortfarande öppen. Det enda som krävs för att delta är en dator och uppkoppling via internet. Den som vill erhålla ett certifikat vid kursens slut måste däremot i god tid svara på de poänggivande uppgifterna för kursernas alla moment. Anne H Berman, kursledare för ”Behavioral Medicine: A Key to Better Health”, berättar att hon är nöjd med kursstarten:

– Det var väldigt spännande att se att människor från hela världen är med. Deltagarna är aktiva och börjar ställa frågor i diskussionforumet.

Det är ett samarbete med den internationella utbildningskoncernen edX har banat väg för MOOC-kurserna. EdX är en icke-vinstdrivande koncern och ursprungligen ett samarbete mellan Harvard University och MIT, Massachusetts Institute of Technology. Andreas Montelius, kursledare för ”Explore Statistics with R”, har under flera år gett distanskurser på en annan plattform. Han känner igen flera saker när han jämför MOOC-kurser med vanliga distanskurser.

– Deltagarna bidrar till att höja kvaliteten på upplevelsen. När kursen är så fruktansvärt stor som den här får man in mycket mer hjälp av deltagarna än man kan få vanligtvis. Det blir en hög intensitet i kursen direkt.

Syftet med att använda den gemensam plattformen är att erbjuda en kostnadsfri och öppen webbutbildning av hög kvalitet.

Läs mer om MOOC på Karolinska Institutet >>

Läs mer om kursstarten på Karolinska Institutet >>