Hagastaden ArtiklarLife science › Stort intresse för SciLifeLabs evenemang för gymnasieelever

Hej och hå. Foto: EmelieHej och hå. Foto: Emelie

Som en del av det årliga arrangemanget Forskarfredag den 26 september bjöd SciLifeLab in 250 gymnasieelever från nio olika skolor i Stockholmsområdet till sitt forskningscenter i Hagastaden.

SciLifeLab har inte deltagit i evenemanget tidigare, men tog beslutet att bjuda in gymnasieelever för att ge dem möjlighet att lyssna på forskarna och låta dem se miljön som de arbetar i.

Konceptet visade sig vara väldigt populärt. Mikaela Friedman, ansvarig för kommunikation och externa relationer på SciLifeLab i Stockholm, berättar att platserna fylldes på bara några dagar efter de hade släppt programmet som bland annat innehöll föreläsningar av forskare från KTH och Uppsala Universitet som arbetar vid SciLifeLab.

– Det är svårt att förstå vad man gör som forskare, så det var väldigt intressant att få en inblick i vad det innebär, säger Isaac Tiselius, åk 2 på naturvetenskapliga programmet på Täby Enskilda gymnasium.

Eleverna fick bland annat lära sig hur individuellt anpassade cancerbehandlingar skulle kunna skapas och hur alger kan användas för att framställa bränsle i framtiden.

– Det mest intressanta var att höra forskarna berätta om sitt yrkesval och hur det är att arbeta som forskare idag. Det verkar vara ett väldigt intressant jobb. Det var också bra att vi fick lära oss mer om cancer, eftersom det är något man hör om varje dag, säger Emmy Lindberg, åk 2 på naturvetenskapliga programmet på Täby Enskilda gymnasium.

Länk till artikeln på SciLifeLabs webbplats