Hagastaden ArtiklarArkitektur och konst › #hagastadare – Åke lastar och lossar i Hagastaden

Åke Andersson, maskinist  på NKS-projektet i Hagastaden. Foto: Kristina Ahlström.Åke Andersson, maskinist på NKS-projektet i Hagastaden. Foto: Kristina Ahlström.

Åke Andersson har arbetat som maskinist för Skanska på NKS-projekt i snart fem år. Ni som har besökt öppet hus på NKS har haft möjlighet att titta lite närmare på Åkes hjullastare. Det är både ungar och vuxna som är nyfikna på hur det är att klättra upp i och provsitta den stora maskinen.

Vad är det för typ av traktor du har Åke Andersson?

– Det är en två år gammal Volvo 70 G. Med den hjälper jag till med att lasta och lossa transporter från lastbilar. Jag lyfter, flyttar och transporterar saker. Det kan till exempel vara byggnadsställningar och körplåtar som förstärker marken för byggtransporter.

Hur såg det ut i Hagastaden när du började arbeta på NKS-området?

– När jag kom hit i augusti 2010 var bara Widerströmska huset på Karolinska Institutets Campus Solna påbörjat. Vi fick börja med att flytta på en hel del jordmassor, bygga staket, skrapa och städa vägar.

Hur kommunicerar ni på byggarbetsplatsen?

– Jag har ett bluetooth-headset så att jag kan svara när kollegorna på NKS ringer och behöver hjälp. Eftersom jag jobbar över hela byggnationsområdet, blir det en del åka. Förut var det lättare att åka genom området, men nu får vi köra runt.

Vad är ditt Hagastaden-tips?

– Jag tycker att man ska komma hit och titta på hur området ser ut nu innan allt är klart. Sedan kan man komma tillbaka om några år för att se den enorma förändringen. Jag vill vara med och bygga färdigt här. Det kommer att bli häftigt.

Text: Gitta Wilén