Hagastaden ArtiklarEvenemang › Öppet hus i Hagastaden på lördag den 13 juni

Hagastaden i april 2015. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.Hagastaden i april 2015. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.

Hagastaden håller öppet hus lördagen den 13 juni, mellan klockan 11.00 och 15.30. Ett bra tillfälle att ta reda på mer om vad som är på gång och som är planerat i Stockholms största stadsutvecklingsprojekt. I det stora tältet som tillfälligt tar plats på Torsplan, kommer det även att bjudas på fika.

Anna Näslund, kommunikationsansvarig för Hagastaden på Stockholms stads exploateringskontor och initiativtagare till Öppet hus-dagen, vilka kommer att finnas på plats och svara på frågor om Hagastaden?

Anna Näslund

Anna Näslund. Foto: Stockholms stad.

– Vi kommer att vara flera personer som var och en har sin speciella kompetens för att kunna svara med så stor bredd som möjligt. Till exempel kommer vår projektchef Gunilla Wesström, liksom projektets miljöexpert Kerstin Blix att vara på plats under dagen. Dessutom har vi bjudit med kollegerna från Solna kommun eftersom byggnationerna spänner över båda kommunerna.

Vilka frågor kan ni svara på under dagen?
– Vi svarar på frågor som rör vad som byggs och planeras i området och tidsplaner till exempel. Samtidigt måste man vara medveten om vi som är på plats är tjänstemän, inte politiker. Vill man ställa någon till svars för fattade politiska beslut så är det inte rätt forum.

Vilken är den vanligaste frågan om Hagastaden som du brukar få?
Hittills har intresset varit stort för bostäderna och tunnelbanan, så många frågor rör dessa områden. Inte minst kvarteren Helix och Innovationen, eller Norra Tornen som de nu kallas, vill många veta mer om. När de ska byggas och exakta platserna.

Är Öppet hus-dagen ett komplement till de mer traditionella boendemötena?
Ja det kan man säga. På det här sättet får vi en bredare publik som slinker in när de har vägarna förbi. Det passar fler eftersom man kan komma när man vill under dagens öppettider och ställa frågor öga mot öga med oss i projektet och samtidigt ta en fika och plocka med sig en broschyr.

Namngivningsceremoni vid magnoliaträdet
I samband med öppet hus uppmärksammas även den namntävling som gav området dess namn. Tävlingen hölls 2009 och de 23 vinnarna tillägnas nu ett magnoliaträd som får en tillfällig boplats invid korsningen Norra Stationsgatan/Gävlegatan, innan det planteras i den kommande Norra Stationsparken. Klockan 11.30 hålls en liten namngivningsceremoni vid magnoliaträdet.

Vilka är välkomna närvara på namngivningsceremonin?
– Alla är varmt välkomna att närvara! Det kostar inget och man får en liten bakgrundshistoria av projektets gemensamma samordnare Svante Torell, hälsar Anna Näslund.

Text: Gitta Wilén