Hagastaden ArtiklarEvenemang › Hagastaden gästas av IgNobelpriset – forskning som lockar till skratt och eftertanke

The Stinker – IgNobelprisets maskot. Priset hyllar forskning som först får människor att skratta och sedan att tänka.The Stinker – IgNobelprisets maskot. Priset hyllar forskning som först får människor att skratta och sedan att tänka.

IgNobelpriset är på sin årliga internationella vinnarturné och besöker för fjärde året i rad Karolinska Institutet i Hagastaden. Ta chansen att höra några av årets pristagare själva berätta om sin forskning. Föreställningen som är öppen och gratis för allmänheten, äger rum den 30 mars kl. 15.00 i föreläsningssalen Gustaf Retzius på Berzelius väg 3.

IgNobelpriset organiseras av den vetenskapliga humoristiska tidskriften Annals of Improbable Research, som förkortas AIR. De hyllar forskning som först får människor att skratta och sedan att tänka. Priset är en parodi på Nobelpriset och har delats ut varje höst sedan 1991, vid en ceremoni på Harvarduniversitet i Cambridge, USA.

Gustav Nilssonne, KI. Foto: Jorun Kugelberg.

Gustav Nilssonne, KI. Foto: Jorun Kugelberg.

– Huvudsaken med IgNobelpriset är att det är kul, tankeväckande och att man tittar på saker ur nya perspektiv. Det finns en mening med att ha ett rörligt intellekt och att tänka vitt och brett, menar Gustav Nilsonne, med. dr. som även är arrangör för eventet på Karolinska Institutet.

Årets IgNobelprisföreställning kommer att introduceras av tidigare rektorn för Karolinska Institutet, Hans Wigzell. Sedan håller Marc Abrahams, en av grundarna och ceremonimästaren under utdelningen av IgNobelpriset, en historisk exposé över tidigare IgNobelprisvinnare. De olika priskategorierna varierar från år till år.

IgNobelpristagare på scenen
Tre av 2014 års IgNobelpristagare kommer att berätta om den tankeväckande forskning som de prisats för. Det är Sabine Begall och Pascal Malkemper som fick priset i biologi. De har noggrant dokumenterat hur hundar utför sina behov och kommit fram till att djuren orienterar sig efter jordens magnetfält och föredrar att placera kroppen i en nord-sydlig riktning.

Jaroslaw Fleger. Foto: KI.

Jaroslav Flegr har undersökt den potentiella faran att äga en katt. Foto: KI.

Jaroslav Flegr tilldelades priset i folkhälsa. Tillsammans med sina kollegor har han undersökt den potentiella faran för människors mentala hälsa att äga en katt genom ett eventuellt samband mellan depression och kattbett samt studien om hur parasiten Toxoplasma gondii, som vanligen sprids från katter till människor, kan ha för påverkan på oss människor.

– Vi får även lyssna till en av Japans mest kända personer Dr. Yoshiro NakaMats, som hedrades med IgNobelpriset i nutrition 2005. Han har under 44 år fotograferat varje måltid han ätit. Vi får också höra 2010 års vinnare i kategorin management, Andrea Rapisarda, som på matematisk väg visat att företag skulle bli mer effektiva om de befordrade personal slumpmässigt, berättar Gustav Nilsonne.

Gustav Nilsonnes personliga favoritpristagare är bland andra Magnus Enquist, som fick pris i kategorin tvärvetenskaplig forskning, för sin forskning om varför höns föredrar vackra människor med symmetriska ansikten och priset i fysik 2000 som gick till Andre Geim för att ha lyckats få grodor att sväva fritt i luften med hjälp magneter. En annan av Nilsonnes favoriter är det fredspris som 2013 tilldelades presidenten i Belarus, Alexander Lukashenko, för att ha gjort det olagligt att applådera publikt och till polisen i landet för att ha arresterat en enarmad man för att denne hade applåderat.

– Forskningen har ett tillräckligt gott självförtroende för att tåla IgNobelpriset. Det lyfter fram och ökar intresset för forskning, om än på sitt speciella sätt, menar Gustav Nilsonne, som själv kommer att förevisa skillnaden mellan att bära en kopp kaffe och en skummande öl. Det ena är mycket lättare att spilla än det andra.

För de som inte har möjlighet att komma till KI på eftermiddagen, visas föreställningen på Boulevardteatern kl. 18.30 samma kväll. Där krävs biljett som går att köpa via Ticnet.

IgNobelprisets webbplats

Text: Gitta Wilén