Hagastaden ArtiklarBoende › ”Förändringarna känns välbehövliga och spännande”

Jens Wahlström trivs i Hagastaden. Foto: Suzanna NilsonJens Wahlström trivs i Hagastaden. Foto: Suzanna Nilson

Jens Wahlström har i snart tjugo år bott på Norra Stationsgatan, nära Karlbergsvägen och Rörstrandsgatan. ”Trots närheten in till city har Norra Stationsområdet varit ett bortglömt område. Förändringarna känns välbehövliga och spännande. Inte minst Norra Tornen som ger stadsdelen en ny identitet”.

Jens Wahlström bor på hög höjd i en sekelskiftesfastighet. Utsikten från hans vardagsrumsfönster är mot E4:an, Essingeleden och i öster, ”andningshålet” Hagaparken. Han bor själv och jobbar till vardags på en populär krog i innerstan dit han cyklar.

– Trots att det geografiskt är nära in till city har det känts som jag bor i stans utkant, som sista utposten norrut, med E4:an som en tydlig gräns mot Solna, säger han.

Utvecklingen ger ringar på vattnet
Jens radar upp flera saker han gillar med Hagastadens framväxt. Inte minst när han förhoppningar att Rörstrandsgatans folkliv ska fortplanta sig till Norra Stationsgatan.

– Birkastan och Vasastan är ju hett, och ju mer Nya Karolinska breder ut sig och bostäder byggs, ju troligare är det att min ”utpost” blir mer attraktiv och upprustad. Med nya arbetstillfällen och bostäder kommer ju nya butiker, restauranger och caféer. Det ena ger det andra, som ringar på vattnet, kommenterar han. Det ser man redan vid Torsplan, och även på Norra Stationsgatan har nya typer av verksamheter börjat dyka upp. I en bilverkstad nära mig har en webbyrå flyttat in.

Fler arbetsplatser än bostäder ger dygnet-runt-liv
Det Jens upplevt annorlunda med Hagastaden från andra bostadsområden som byggs runtom i Stockholm, är att stadsdelen växt fram ur ett behov där Karolinska som forskningscentrum och universitetssjukhus behövt expandera.

– Det tror jag ger extra goda förutsättningar för en stadsdel med liv dygnet runt. Här kanske det blir lite fler företag och arbetsplatser kontra bostäder, men det tror jag bara är positivt. Inte minst när tunnelbanan är på plats, menar Jens.

Jens är även väldig positiv till att E4:an däckas över.

– Det är nästan det bästa. Yta utnyttjas utan att grönområden försakas. Och innerstan kommer kännas mycket större. När jag flyttade hit i mitten på 90-talet pratade man ofta i termer som ”bor du innanför eller utanför tullarna?” – innanför tullarna var eftertraktat. Nu suddas det begreppet nästan ut.

Fram för fler höga byggnader
Att Hagastaden får landmärket Norra Tornen – byggnaderna Helix och Innovationen – tycker han också är spännande.

– Stockholm har ju inte precis varit bortskämt med höga hus, så varför inte utnyttja höjderna mer när det finns en sådan efterfrågan på att bo centralt?

Och att det blir lite stökigt att bo mitt i en byggarbetsplats säger han att man får leva med.

– Jag har ju valt att bo mitt i stan, det passar min livsstil. Man måste se långsiktigt på det som sker, och ta det lilla obekväma med vad vi får med förvandlingen.

Text: Suzanna Nilson